5 tips om een goede en passende bedrijfsnaam te kiezen

Bedrijfsnaam

Eindelijk, je hebt de beslissing genomen om een eigen bedrijf te beginnen. Great Job! Je weet wat je wil gaan doen en wat je gaat verkopen of aanbieden. En dan die naam nog… Bij veel ondernemers is dit een struikelblok. Sommigen zeggen dat het iets kort en krachtig moet zijn en de ander zegt dat je creatief en origineel moet zijn. De 5 belangrijkste punten waar jij op moet gaan letten bij het bepalen van je bedrijfsnaam licht ik in dit blog toe. 

Wees eerlijk

Zorg ervoor dat jouw naam bij jouw bedrijf past. Maak je bedrijf niet groter of kleiner dan het is. Als je een eenmanszaak hebt is het bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je je bedrijf “X & partners” noemt. Daarnaast zijn er ook een aantal woorden die je niet in je naam mag gebruiken als je het niet bent. Denk aan woorden als ‘accountant’, ’bank’ of variaties hierop.

Creativiteit

Het is een feit dat opvallende namen makkelijker blijven hangen, dus maak daar ook gebruik van. Als mensen je naam onthouden ben je ook makkelijker vindbaar. Niet zo creatief? Spar met vrienden, familie en kennissen om zo op ideeën te komen. Zorg wel dat je naam niet te lollig wordt. Je wilt tenslotte als ondernemer wel serieus genomen worden. Toch?

Creëer ruimte

Als je net begint met ondernemen focus je je als het goed is in het begin op 1 of 2 bedrijfsactiviteiten. In de toekomst wil je dit misschien verder uitbreiden. Zorg dus voor een naam die ruimte bied voor jouw uitbreiding. Brede namen bereiken brede doelgroepen. Let echter wel op dat je geen manusje-van-alles wordt.

Internationaal ondernemen

Van plan het groots aan te pakken en internationaal te gaan handelen, importeren of exporteren? Dan is het belangrijk om wat onderzoek te doen op gebied van taal en cultuur. Wat betekent je bedrijfsnaam in het buitenland? Zijn er culturele aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een bedrijfsnaam?

Check, check, dubbel check

At last but not least, check je naam in het handelsregister. Je bedrijfsnaam mag niet al in gebruik zijn door een andere onderneming. Wanneer je gekozen naam al bezet is, is het wel mogelijk om woorden als ‘van’ of ‘by’ toe te voegen om hem zo uniek te maken. Controleer naast het handelsregister ook je beoogde domeinnaam (website). Het zou zonde zijn als je eindelijk een goede bedrijfsnaam hebt gekozen, maar er geen passende website URL beschikbaar is.

Nieuwsgierig of ondernemen in jouw bloed zit? Lees ook: Ondernemen in je bloed of kan je dit leren?

Ik wens je heel veel succes met het kiezen van je bedrijfsnaam en het opzetten van jouw onderneming. Heb je nog meer vragen of tips nodig? Neem gerust contact met mij op.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Andere blogs

Ontdek meer

Gerelateerde berichten