Ondernemen in je bloed of kan je dit leren?

Ondernemen

Geboren ondernemer? Bestaat dat? Vaak wordt gesuggereerd dat ondernemen in je genen zit, maar is dat echt wel zo? Ondernemerschap heeft niet alleen met je genen te maken, maar met een combinatie van verschillende factoren. In dit artikel leg ik uit op welke factoren je invloed hebt en op welke wellicht niet.

Definitie ondernemer

“Ik ben ondernemer” of “Ik ben gek op ondernemen”; je hoort het vaak genoeg voorbijkomen. Maar wat bedoelt iedereen nou met “ondernemen”. Als je het opzoekt in de dikke Van Dale wordt ondernemer als volgt omschreven; “iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent”. Volgens deze beschrijving is een ondernemer dus iemand die een eigen bedrijf heeft. Betekent dit dan ook dat alle mensen die een eigen bedrijf hebben ook echt een ondernemer zijn?

Benieuwd naar wat precies het verschil is tussen een eenmanszaak en ZZP? Lees ook: Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en zzp?

Innovatief denken

Wanneer je de gereedschapskist van een ondernemer bekijkt bestaat deze grotendeels uit creatief en innovatief denken. En laat dat nou net te trainen zijn. Je creativiteit kun je net als je conditie trainen. In je hoofd zitten verschillende verbindingen, waaronder ook de verbindingen die horen bij associaties. Denk bijvoorbeeld aan stropdassen. Deze worden door jouw hersenen waarschijnlijk gekoppeld aan werk en mannen. Bij creatief denken staan deze verbindingen in de weg. Met bepaalde technieken kunnen deze verbindingen onderbroken worden en zal je op een andere manier oplossingen bedenken voor problemen waar je eerder geen oplossing voor kon bedenken. Er zijn tegenwoordig zelfs cursussen en opleidingen die focussen op de ontwikkeling van creatief en innovatief denken.

Risico durven te nemen

Om te starten als ondernemer moet je durven risico’s te nemen. Je inkomsten zijn onzeker, je weet niet of je idee of product aanslaat bij je klanten en het vergt (vaak) een grote investering om je bedrijf op te zetten. In de mens zit altijd de angst om fouten te maken, dat heeft iedereen. Echter heeft de ene persoon daar meer angst voor dan de ander. Het is mogelijk om je soms over die angst heen te zetten, maar bij sommigen kost dat zoveel energie dat de angst toch overwint. Risico durven nemen is dus iets wat de ene persoon nou eenmaal beter kan dan de ander.

Vertrouw in jezelf

Het zelfvertrouwen van een persoon moet hoog zijn om zelfstandig ondernemer te worden. Te weinig zelfvertrouwen zal je groei en zelfontplooiing belemmeren. Zelfvertrouwen is de sleutel tot alle eigenschappen van een ondernemer. Veel zelfvertrouwen zorgt voor vertrouwen in je product of dienst waardoor je overtuigingskracht stijgt. Daarnaast zorgt het ook dat jij als ondernemer tegenvallers en teleurstellingen kan doorstaan en je weg alsnog zal vervolgen. Vertrouwen in jezelf kun je net als innovatief en creatief denken leren, maar heeft ook met je opvoeding en levensloop te maken.

Heb je nog specifieke vragen over hoe ik het heb aangepakt of over ondernemerschap? Neem gerust contact met mij op.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Andere blogs

Ontdek meer

Gerelateerde berichten