Thuiswerken: 5 tips om productief thuis te werken tijdens de coronacrisis

thuiswerken_corona

Het coronavirus is inmiddels wereldwijd en heeft invloed op elke mens en elke organisatie. Velen van jullie zijn genoodzaakt om vanuit huis te werken en zijn dit wellicht al gewend. Ben je dit nog niet gewend? In dit artikel geef ik je 5 tips die het thuiswerken tijdens de coronacrisis gemakkelijker maken.

Tip 1 – Plan realistisch

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. Is het volledig nieuw voor je? Zorg dan dat je houvast creëert met een planning. Net als op kantoor, maak je thuis ook een planning voor je dag. Probeer de belangrijkste zaken eerst te doen. In de loop van de dag zakt je concentratie steeds meer weg. Ben je snel je concentratie kwijt? Werk in blokken van 90 minuten, vervolgd door een pauze van 10 minuten waarin je even een lekker kopje koffie kunt maken om daarna weer lekker gefocust te kunnen knallen.

Tip 2 – Communiceer met je gezin / huisgenoten

Vanuit huis werken met je kinderen of huisgenoten om je heen kan een flinke uitdaging zijn. Niet alleen voor jou, maar je kinderen vinden het wellicht ook erg wennen. Zorg ervoor dat je duidelijk en simpel communiceert met hen. Denk hierbij aan een stoplicht dat op rood staat als ze je niet mogen storen, oranje als ze af en toe aandacht mogen vragen en groen als je alle aandacht voor hen hebt.

Tip 3 – Take a break

Pauzes zijn belangrijk om je focus goed te houden. Naast de 10 minuten pauze na elk werkblok is het ook een goed idee om in je lunchpauze even een blokje om te gaan. Even een frisse neus halen is goed voor je gezondheid en je hebt het gevoel dat je er even uit bent. Geen zin om te wandelen? Denk dan eens aan een korte yoga sessie (bijvoorbeeld van Milou) of lees een stuk uit dat boek dat je al maanden aanstaart.

Tip 4 – Houd je werkomgeving opgeruimd

Keep it clean! Dat is de sleutel van succes in de corona tijd. Was niet alleen je handen, maar zorg ook voor een opgeruimd bureau (of eettafel ;-)). Een opgeruimde omgeving zorgt ervoor dat je hersenen beter kunnen focussen op de taak die vervuld moet worden zonder afleiding van post, sleutels, vuile vaat of de kleurboeken van de kinderen.

Tip 5 – Ga vroeg naar bed

Met uitgeruste hersenen zorg jij voor een efficiënte werkdag. Met voldoende slaap start jij je dag fris en kun je je langer concentreren. Ben je een ochtendmens? Probeer dan eens eerder je dag te starten. Zo kun jij in alle rust werken terwijl de rest van het gezin nog slaapt.

Werken vanuit huis ervaart iedereen anders, maar zorg ervoor dat jij erachter komt wat voor jou werkt. You can do it!

Lees ook: 5 tips om een goede en passende bedrijfsnaam te kiezen

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Social Media

Andere blogs

Ontdek meer

Gerelateerde berichten